• Instagram
  • YouTube

Chefprofs als ingrediënt in de strijd tegen jongeren met overgewicht

In 2018 heeft 11,7% van de jeugd overgewicht, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Van deze kinderen tussen de 4 en 16 jaar, kampt zelfs 2,5% met ernstig overgewicht. Om gezonde voeding onder kinderen te stimuleren, heb ik met Chefprofs een serie bedacht die kan bijdragen aan een gezonder voedselpatroon bij deze kinderen. 

In een wereld waarin kinderen liever naar het scherm van hun telefoon of iPad kijken dan dat ze buiten gaan spelen, is het de kunst om kinderen door middel van dit scherm te activeren. De populariteit van online media zoals YouTube en Instagram groeit met de dag ten opzichte van de traditionele media zoals de televisie. 

Hoe hot zijn kookvideo's?

 

Dat kook en bakprogramma’s onder kinderen populair zijn, blijkt uit kijkcijfers van zowel tv als YouTube. Zo is het programma ‘Taarten van Abel’ van zondag 8 december met 200.000 kijkers, op het jeugdjournaal na, het best bekeken programma. Op YouTube zijn er verschillende kookvideo’s te vinden. Zo maakte Shane Kluivert, de zoon van ex-international Patrick Kluivert twee jaar geleden video’s waarin hij liet zien hoe hij zijn favoriete gerechten bereidde. Dit leverde hem gemiddeld ruim 100.000 kijkers per video op met een uitschieter naar de 500.000. 

 

Ook supermarktketen Albert Heijn besteedt aandacht aan kokende kinderen. Op hun YouTube account plaatsen ze soms een video waarin kinderen hele uiteenlopende gerechten koken of bakken. Hoewel de kijkcijfers de laatste tijd rond de 30.000 views schommelen, leverden afleveringen een paar jaar geleden nog ruim 400.000 views op. Het feit dat er momenteel slechts sporadisch video’s worden geüpload, kan de oorzaak van de dalende kijkcijfers zijn. 

 

De vraag is echter welke waarde deze cijfers daadwerkelijk hebben. Frank Korpershoek, aanvoerder van Telstar en jeugdtrainer bij Ajax, weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om het voedselpatroon van kinderen te veranderen. Samen met een marketingbureau is Frank de sportieve kok begonnen, een sportief en maatschappelijk initiatief gericht op het belang van goede voeding voor jongeren. “Vanuit dit initiatief hebben wij workshops georganiseerd voor sportteams. Hierin hebben we bijvoorbeeld geprobeerd jongeren te leren wat een gezonde pasta is en om hun de nodige kennis over gezonde voeding mee te geven. Wat we echter merkten, is dat de kosten om echt invloed te kunnen hebben ontzettend hoog zijn en dat terwijl je maar relatief weinig invloed hebt.” 

 

Dit neemt echter niet weg dat we ons erbij neer moeten leggen. Frank vindt het namelijk onbegrijpelijk dat er op jonge leeftijd zo weinig aandacht aan het belang van gezond voedsel wordt besteed. “Als je namelijk een willekeurig kind vraagt waar bepaalde voedingsmiddelen voor staan en welke invloed deze hebben, dan hebben de kinderen daar geen antwoord op. Dit is onbegrijpelijk aangezien voeding de basis is van zowel je energie als je fysieke en cognitieve ontwikkeling.”

De invloed van influencers

 

Door in Chefprofs niet alleen met kinderen maar ook met topsporters de keuken in te duiken, wil ik de invloed van rolmodellen gebruiken om gezond eten bij kinderen te stimuleren. Met de opkomst van social media hebben sporters namelijk meer dan ooit een maatschappelijke functie buiten het veld. Fans hebben namelijk met social media de mogelijkheid om het leven van hun idolen nauwgezet te volgen. 

 

Aan de andere kant hebben sporters ook meer dan ooit de mogelijkheid om zichzelf als merk neer te zetten en via social media sponsordeals te uiten. Door hun grote bereik kunnen sporters tegenwoordig ook al worden gezien als influencer. In de documentaire ‘Ik ben influencer’ gaf YouTuber en Instagrammer Quentin Correia, beter bekend als Qucee, aan dat hij denkt dat influencers soms meer invloed op kinderen hebben dan hun ouders. 

 

Dat influencers en social media ook invloed hebben op het eetpatroon van jongeren blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Liverpool. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat kinderen die ongezonde snackfoto’s van influencers op Instagram bekijken uiteindelijk 32% meer kilocalorieën consumeren op het gebied van ongezonde snacks dan kinderen die deze foto’s niet te zien krijgen. Sterker nog, de totale calorie-inname blijkt ook veel hoger te zijn. Kinderen die ongezonde snackfoto’s bekijken eten 26% meer calorieën dan de kinderen die een Instagrampagina bekijken waarop geen eten te zien is. 

 

Dit geeft aan dat de invloed van influencers en sociale media op kinderen ontzettend groot is en dat kinderen dus steeds meer van hun onlinevoorbeelden aannemen en leren. In de serie Chefprofs wil ik samen met sporters en later ook andere bekende personen hun favoriete gezonde maaltijd koken en praten over het belang van gezonde voeding zodat kinderen op deze manier bewuster worden van het belang van gezonde voeding. 

Samenwerkingen

 

Frank denk dat een serie alleen echter niet voldoende is om het probleem aan te pakken. “Ik heb wel gemerkt dat je structureel iets aan moet bieden en bijvoorbeeld voor samenwerkingen moet gaan. De grootste invloed die ik heb gehad is om gewoon naar scholen te gaan en een structureel lesprogramma aan te bieden. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er minder frisdrank werd gedronken in de klas en heb ik twee jongens die nooit ontbeten aan het ontbijt gekregen.”

 

Of YouTube nu de juiste manier is om dit probleem aan te pakken weet Frank niet. “Ik hoop dat YouTube effect kan hebben en dat je er uiteindelijk ook mensen in mee krijgt zodat je het groter en breder aan kan pakken want ik denk wel dat dat nodig is om echt iets te kunnen veranderen. Gezond eten moet namelijk echt een lifestyle zijn.”  

 

Chefprofs

 

Om de serie zo goed mogelijk op kinderen aan te laten sluiten, heb ik kinderen een belangrijke stem gegeven in de keuze van het format. De afgelopen maanden heb ik drie verschillende formats bedacht. Deze formats zijn allemaal te bekijken via de geruchtenpagina's op deze site. 

Doormiddel van een publieksonderzoek onder mijn doelgroep, die bestaat uit jongeren tussen de 7 en 16 jaar, heb ik onderzocht welk format de jongeren het meest aanspreekt. Uit dit onderzoek blijkt dat de respondenten een voorkeur hebben voor het format waarin ik één-op-één met een voetballer de keuken in duik. 53% van de respondenten verkoos het item van Ralf Seuntjens boven de items met Niek Vossebelt en Berry Powel. 

Dit betekent dat het bekend is met welk format ik in 2020 aan de slag ga, om het eerste seizoen van Chefprofs te maken. Om het breder aan te pakken, ga ik kijken naar de mogelijkheden om met supermarkten en andere toonaangevende partijen samen te werken. Een auto rijdt immers ook niet op de verkeerde brandstof, dus waarom zouden we onszelf wel van het verkeerde voedsel voorzien?

2019 © Chefprofs